Жътвата е моментът, в който най-добре си проличава колко добре сме свършили работата си на полето. Значение има не само количеството на продукцията, но и нейното качество. Важна характеристика на пшеничното зърно например са неговите хлебопекарни качества, сред които е съдържанието на протеин.
Земеделските стопани, които получават отлични добиви знаят, че торенето е важна стъпка по пътя към заветната цел. Трябва да съобразим както количеството на вложените торове, така и момента на тяхното приложение. Да, основното торене има своята незаменима роля, но не бива да подценяваме и необходимостта от подхранване по време на вегетацията – почвено и листно.
Последният лист, който пшеницата образува е флаговият. След неговата поява започва период от развитието на културата, който е изключително важен за реколтата.
Това е и последната фаза, в която имаме възможност да направим корекции в хранителния план.
Защо флаговият лист е ключов за добива?
Намирайки се най-близо до класа, флаговият лист пряко влияе върху осигуряването на семената с хранителни вещества и колкото по-дълго остане зелен, толкова потенциалът на растението да формира по-висок добив се увеличава. В тази връзка запазването на фотосинтезиращата му повърхност цяла – без повреди от болести и неприятели, трябва да бъде основна грижа на фермерите през целия период на наливане на зърното.
Ефективно ли е подхранването във „флагов лист“?
Планирането на листно торене именно в този етап от развитието на растенията със сигурност е обосновано решение. В подкрепа на това твърдение стои фактът, че в късните фази от развитието на пшеницата активността на кореновата система значително се забавя. В същото време от зелените части към класа започва активен пренос на метаболити.
Листният тор, приложен в този период, ще забави стареенето на листата, ще засили оттока на асимилатите, ще минимизира стреса при неблагоприятни условия и при нужда ще осигури достъпни хранителни вещества.
Кои елементи са ключови?
- Азот (N) – азотът е пряко свързан със съдържанието на протеин в пшеницата и размера на зърното. Листното подхранване с елемента е ефективно, особено в условията на суша, когато не може да се приложи почвеното.
- Фосфор (P) – фосфорът е важен за натрупване на сухото вещество в зърното, както и за неговото качество. Той осигурява енергията, нужна за синтеза на протеини.
- Бор (B) – борът е жизненоважен в процеса на опрашване, което подсказва, че липсата му в периода на цъфтежа не бива да се допуска.
Флаговият лист е основен източник на слабо реутилизиращите се микроелементи желязо (Fe), цинк (Zn) и мед (Cu), които са активни участници в процесите фотосинтеза, дишане, синтез на хлорофил и белтъчини.
Какви ползи може да ни донесе листния анализ?
Флаговият лист е индикаторен орган за установяване на дефицити след началото на фаза изкласяване. Анализа на растителна тъкан, в този етап от вегетацията на културата, е инструмент, чрез който може да разберем две неща – страда ли културата от определен недостиг и към хранене с кой елемент да се насочим?