Селското стопанство играе жизненоважна роля в осигуряването на храна за нарастващото световно население, но има ключов въпрос, който стои над селскостопанския сектор: конвенционално или консервационно земеделие? И двата подхода имат предимства и недостатъци и изборът между тях става решаващ в днешните условия.
Изборът между конвенционално и природозащитно земеделие зависи от няколко фактора и може да варира в зависимост от целите, ресурсите и ценностите.
Кои са предимствата на консервационното земеделие?
За да научим част от предимствата на консервационното земеделие се обърнахме към Г-н Паоло Барчета. Той има над 40-годишна кариера в агробизнеса, той идва в Румъния през 2004 г., за да се посвети на органичното земеделие.
На първо място основната задача е да подобри биоразнообразието чрез своите естествени биологични процеси върху и под повърхността на почвата; понастоящем експлоатацията на земята се увеличава, екологичните ресурси са все по-замърсени, производствените разходи непрекъснато се увеличават, нестабилността на пазарите е подчертана; в резултат на това трябва да преосмислим начина, по който да правим селско стопанство, като се грижим повече за околната среда.
Пет ключови предимства на консервационното земеделие/ NO-TILL и/или STRIP-TILL/, които биха помогнали за начина на провеждане на земеделие с мисъл за бъдещето:
1 Запазване на водния ресурс
При по-минимална обработка на почвата, водата, съдържаща се в нея, не се изпарява с такъв процент, както при конвенционалното земеделие.
2 Намаляване на парниковия ефект
Загубата на водно съдържание (H2O) означава, че при обработка на почвата ще имаме по-голяма загуба на въглероден диоксид (CO2), който се отделя във въздуха чрез окисляването на органичното вещество;
3 Намаляване на загубите на макро хранителни вещества от подпочвените води
Това намаляване се получава от измиването на основните хранителни вещества като NPK, като причината е липсата на растителна и микробна активност в обработената почва
4 Увеличаване на биоразнообразието с покривни култури
Предимството е да се даде живот на почвата, увеличаването на биоразнообразието означава уловена енергия, животът на почвата не трябва да спира с прибирането на реколтата, а трябва да продължи чрез подобряване на процеса на физическо, химично и биологично подобряване на почвата с растения, които регенерират почвата.
5 Икономическият баланс между експлоатация и реинтеграция се подобрява
В полза на реинтеграцията се получават много по-богати производства и не се губят природни ресурси, трябва или дори сме длъжни да спазваме концепцията за компенсиране на ресурсите, взети от почвата, заедно с получената продукция
Всичко това изглежда като само приказки, но резултатите могат да се видят веднага и с течение на времето ще се изразят в -50/60% от потреблението на енергия, -30/35% потребление на торове и пестициди, +35% печалба на вода, намаляване на часовете за работа
STRIP-TILL и решението за тази обработка
Основната характеристика на STRIP-TILL е опазването на почвата. Чрез ограничаване на обработката на почвата до тесни ивици, ерозията се намалява и структурата на почвата се поддържа по-стабилна. Машината STRIPCAT II, която създадена специално за strip-till обработка, предлага предимства по отношение на опазване на почвата, повишени добиви и ефективност на селскостопанските ресурси.
NO-TILL и решението за тази обработка
NO-TILL е модерна селскостопанска практика, която се фокусира върху намаляване или елиминиране на обработката на почвата по време на цикъла на земеделско производство.
Концепцията BOSS на френския производител AGRISEM значително намалява заравянето на растителни остатъци в реда за сеитба. Най-важната характеристика на тази директна сеялка е дискът с двоен ъгъл на атака, който елиминира необходимостта от притискаща сила и уплътняване на браздата.
Това осигурява качествена сеитба, добре затворена бразда, благоприятстваща покълването и развитието на кореновата система.
Следвайте ни за повече информация относно теми и решения, свързани с консервационното земеделие.