От какво зависи добива?

Количеството и качеството на добива е въпрос, който вълнува всеки фермер. В процеса на формирането му обаче влияние оказват редица фактори, а ние от НИК решихме да съберем най-важните от тях.
Защо измерваме добива?
Добивът е мярката за количеството на продукцията, произведена от дадена площ. Обикновено се изразява в килограми на декар или хектар. Средният добив на ниво блок или ферма е показател за крайния резултат от всички ресурси, вложени през годината.
Кои са основните фактори, които влияят върху реколтата?
Произход на семената
Качеството на посевния материал е от изключително значение за постигането на висока производителност. Изборът на сертифицирани семена с високодобивен потенциал е екологичен начин за осигуряване на върхови резултати. Не бива да се пропуска и обеззаразяването на семената, чиято цел е предпазване на културата от болести, неприятели и стимулиране на растежа.
Зониране на полето
Преди сеитба е важно да знаем каква е продуктивността на полето, и ако е възможно, да определим зоните, в които растенията се развиват по-добре. Това позволява оптимално управление на почвения потенциал, с което добивът може да се увеличи. Подобно зониране прави възможно и определянето на правилен подход за управление на полетата с по-слаба производителност, както и предприемане на всички необходими действия за повишаване на плодородието на почвата.
С помощта на новите технологии, фермерите разполагат с бързи и ефективни варианти за диференциране на различните зони в блока. Използването на сателитни снимки (NDVI) или картиране на добива по време на жътва са само част от възможностите, с които разполага съвременното земеделие.
Мониторинг на културите по време на вегетацията
От ранните фази до момента на прибиране на реколтата е важно да се следи състоянието на посева. Това позволява навременно откриване на проблеми свързани с болести, неприятели и заплевеляване.
Сателитните снимки (NDVI) са чудесна възможност, с която фермерите лесно могат да следят настъпилите промени в развитието на растенията.
Следене на времето
Климатичните условия са определящи за количеството и качеството на получената продукция. В същото време, за разлика от останалите фактори, те не могат да бъдат контролирани от човека. Екстремните явления, с които се сблъска сектора през последните години, доказват това твърдение. В тази връзка следенето на метеорологичната прогноза е важна стъпка по пътя към успешната жътва. И тук в помощ на фермерите идват новите технологии, чрез които процесът става значително по-лесен и ефективен. Метеорологични станции, различни видове сензори и специално разработени софтуерни платформи са сред възможностите, от които може да се почерпят данни.
Вода
Обезпечеността на земеделските култури с вода е основен лимитиращ фактор за постигане на добра реколта. Липсата на валежи, особено в критичните фази от развитието на културите, води до засушаване, пагубно за растенията. В други периоди отчитаме падане на прекомерни количества, които затрудняват извършването на редица технологични операции.
Изграждането на напоителни системи, там където е възможно, със сигурост е инвестиция, която се изплаща. И обратно – там, където условията предразполагат към заблатяване, поради задържане на вода, дренажните системи са задължителни.
Почвено плодородие
Въпреки че са необходими в различни количества, всeки един от есенциалните хранителни елементи е важен за растежа и развитието на растенията. Като основен източник на хранителните вещества почвата, с нейните качества и свойства, се явява първостепенен фактор за осигуряване на висока продуктивност. Извършването на ежегодни почвени тестове дава възможност за коригирането на дефицити в почвата. Редовният мониторинг, особено след летния период на засушаване, често сигнализира за високи остатъчни нива на някои макроелементи, какъвто е азотът. Подобни резултати дават основание за спестяване на азотното подхранване при есенните култури.
Лабораторията на НИК е акредитирана за почвени анализи, а с AgroBalance ще знаете къде, колко и с какво да подхраните вашите площи.
Ако искате да разберете повече по темата и имате въпроси, може да се свържете с нашите агрономи.