Растителни проби и анализи – какво трябва да знаем?

За все по-голяма част от земеделските производители ключов фактор за постигането на оптимални резултати на полето е по-прецизният контрол по време на вегетация на растенията и планирането на последващи действия, свързани с храненето на културата.
Взимането на растителни проби и техния анализ заедно с придружаващите ги почвени проби, предоставят прецизна информация относно специфичните нужди на културата спрямо отделните фази на развитие. Така може да се проследи каква нужда от хранителни елементи имат растенията и какво трябва да се направи, за да разполагат с оптимални количества макро – и микроелементи.
Растителният анализа е част от науката за хранене на растенията и обикновено се използва по две основни причини:
- диагностична – за определяне на причината за лош растеж и развитие
- мониторинг – за проследяване и оценка на използваните практики за хранене на растенията (торене)
Едно от нещата, които може да направите във вашето стопанство, за да проверите текущото състояние на културите, както и програмата за торене, е да направите растителни анализи.
Как, кога и по какъв начин да вземем растителни проби за анализ от царевица и слънчоглед?
И при двете култури от важност е растителната проба да бъде представителна. Какво означава това? :
- да са минали най-малко10 дни от пръскане или торене
- да няма роса по растенията
- избягване на зони с различия в терена
- формиране на пробата от различни части от блока или полето
При слънчогледа можем да вземем проби от фаза трети лист до фаза бутонизация, като за анализ взимаме най-млад, напълно развит лист.
При тази култура е важно да знаем, че котиледоните НЕ СЕ броят за двойка.
При царевицата може, да вземем проби в няколко фази:
- от трети лист до пети, като тук взимаме цялото растение, отрязано 2 см над почвената повърхност
- от шести лист до изметляване – тук взимаме най-млад, напълно развит лист (броим листата, чиято якичка е ясно видима)
- от изметляване до млечна зрялост – листът, който обвива първия кочан
Бонус информация!
Какво е значението на микроелементите за растенията и добивите?
Повечето земеделски стопани се фокусират върху осигуряване на основните хранителни макроелементи (азот, фосфор и калий), като често подценяват важната роля на микроелементите за доброто развитие на растенията и влиянието им върху добива. Поради тази причина е силно препоръчително да проследяваме обезпечеността на растенията с хранителни елементи, чрез периодични анализи на растителна тъкан. Само чрез тях могат да се идентифицират така наречените потенциални или скрити дефицити, които все още нямат видими прояви.
Специалистите от НИК Агро Сървис създадоха полезен безплатен материал за микроелеменетите, установяването на условията за проява на дефицит от конкретен такъв и кои са изискванията на културите за торене.
Разполагайте с тази ценна информация на вашето мобилно устройство, лаптоп или настолен компютър по всяко време, като я изтеглите от формата по-долу: