Защо е полезно да следим активния въглерод в почвата?

Общата органика в почвата е популярен и често тестван показател. Голяма част от нея е в състояние на дълбок резерв, който се повлиява бавно от полските ни практики. Определяме я като “устойчива органика”, по-известна като хумус. Тя бавно встъпва в кръговрата на хранителните елементи и има сравнително малък принос за храненето на нашите култури.
Основни категории на общата органика в почвата (източник: Soil Science Society of America)
По-малка част от общата органика в почвата е податлива на бързи химични промени и се влияе особено силно от нашата технология. Това е т.нар. “активна органика”, която е предпочитан източник за хранене на разлагащите микроорганизми (т.нар. “редуценти”).
Различни източници определят нейния дял от общата органика в размер от 5 до 20 %. В зависимост от приложената агротехника, тя може да достигне до 30-50 %.
Защо е полезно да следим активния въглерод (С акт.) в почвата?
Чрез показателя “активен въглерод, mg/kg” оценяваме количеството на активната органика в почвата. Той е много чувствителен на промените в почвената среда и респективно – в нашата технология. Разчитаме на него като бърз индикатор за оценка на динамиката на почвеното здраве. Можем да го изледваме ежегодно, за да видим, в каква посока се движим.
За разлика от активния въглерод, познатият ни показател “съдържание на органична материя“ се променя бавно в годините. Ако съдим само по него, е добре да сме последователни в действията и търпеливо да изчакаме няколко години, за да отчетем промени.
Чрез показателя “активен въглерод” оценяваме онази по-малка част от общата органична материя, която встъпва лесно в кръговрата на веществата в почвата.
От нея печелим в 3 направления:
✅ за растенията: приход от макро и микроелементи в усвоими форми. Те са като естествен комплексен тор и директна храна за нашите култури.
✅ за почвените организми: приход от хранителни елементи в минерални и по-прости органични форми. Тяхното многообразие и численост поддържат естествения баланс между полезните и вредните групи.
✅ за почвените агрегати: наличието на повече органика в полуразложено състояние, заедно с органичните продукти, отделени от микроорганизмите, подпомагат свързването на почвените частици до микро и средни по размер агрегати.
Активната органика в почвата: как още можем да я оценим?
Химически активна по природа, категорията на активната органика в почвата е най-важна за поддържането на микробиалния живот в почвата. В наша полза е да имаме повече от нея.
Можем комплексно да я оценим чрез следните три показателя, които са тясно свързани помежду си:
🔴 Протеинов индекс;
🔴 Съдържание на активен въглерод.
С кои практики можем да повишим съдържанието на активен въглерод в почвата?
Добре познато е благоприятното влияние на органичните материали върху почвата. Една от традиционните практики, внасяне на оборски тор, води до едновременното подобряване и на трите посочени показателя.
Други начини за повишаване на активния въглерод в почвата са:
✅ отглеждане на култури с дълбока и голяма по обем коренова система;
✅ поддържане на полето с култури в активна вегетация възможно по-дълго време;
✅ влагане на по-голямо количество свежи растителни остатъци.
В случай, че имате въпроси – не се колебайте да се свържете с нашите агрономи!